SUNATI-NE ACUM 
0212.52.53.54
Cosul meu

Turismul sustenabil ia avânt - top 5 destinații


Turismul este unul dintre cele mai lovite sectoare de efectele pandemiei, iar în noul context în care ne aflăm trebuie să regândim modul în care călătorim. 

 

În aceste condiții, turismul sustenabil ia avânt - și pe bună dreptate, căci promovează principii sănătoase care pun accent pe achiziții de la producătorii locali, tradiții, cultură și experiențe locale.

 

Vă propunem cinci circuite turistice care pun sustenabilitatea pe primul plan:

 

  1. Carintia, Austria

 

Dacă ești pasionat/ă de mâncare și vrei să descoperi cum se prepară cele mai alese bucate din Austria, atunci mergi în landul Carintia. Văile Gailtal și Lesachtal îți oferă posibilitatea de a încerca diverse experiențe: de la mulsul vacilor la fabricarea brânzei, de la treieratul grâului la coacerea pâinii, de la fabricarea berii la savurarea ei cu bucate alese. Localnicii sunt cei mai buni ghizi și povestitori, iar peisajele sunt pur și simplu uimitoare.

 

2.            Thailanda

 

Thailanda este una dintre cele mai populare destinații din Asia, inclusiv printre români. Și tocmai pentru că își deschide porțile pentru lume, această țară pune un mare accent pe turismul sustenabil. Hivesters este o agenție care îi ajută pe turiști să beneficieze de experiențe autentice, precum călătorii cu trenul, gătit feluri de mâncare autohtone cu bucătari locali, învățat dansuri folclorice de la maeștri din zonă, trasee prin natură cu bicicleta etc.

 

3.            Mali Lošinj, Croația

 

În Mali Lošinj, cel mai mare oraș al insulei croate Lošinj, s-au găsit dovezi ale așezărilor umane care datează de mai bine de 12.000 de ani. Vestea bună este că, prin eforturi susținute, autoritățile și populația au reușit să conserve foarte bine atât vestigiile istorice cât și comorile naturale.  

 

În zonă este încurajat mersul pe jos sau cu bicicleta (există o rețea dedicată acestor activități care măsoară 280 de km lungime), iar calitatea aerului și a apei este înaltă. În 2015 s-a creat o rezervație pentru protejarea delfinilor din specia Tursiops truncatus , precum și pentru alte specii pe cale de dispariție, dar și pentru protejarea florei marine. Dacă vrei să te bucuri de natură ca și când ai face parte din ea, aici e locul potrivit.

 

4.            Ljubljana, Slovenia

 

Numită cea mai eco-friendly capitală europeană în 2016, Ljubljana oferă multe oportunități pentru practicarea turismului responsabil. În centrul orașului nu au voie vehiculele motorizate, astfel că se încurajează mersul pe jos, cu bicicleta sau cu trotineta. De asemenea, are o mulțime de spații verzi care îmbunătățesc calitatea aerului și înfrumusețează spațiul. Și în ceea ce privește mobilitatea urbană, sustenabilitatea e importantă: călătoriile, parcările și alte servicii pot fi plătite cu un singur card, numit Urbana, majoritatea autobuzelor merg cu combustibili alternativi, se încurajează folosirea ride-sharing-ul cu mașini electrice și există o vastă rețea de piste pentru bicicliști. 

 

Municipalitatea reciclează foarte multe deșeuri (cam 68%) și îi sprijină pe locuitorii și turiștii cu mobilitate redusă printr-un grad ridicat de accesibilizare al orașului. Nu în ultimul rând, sunt în vigoare mai multe scheme prin care sunt încurajate achizițiile de la producători locali, iar tururile ghidate inclus experiențe prin care se descoperă moștenirea culturală, mâncărurile tradiționale și obiceiurile locului.

 

5.            Parcul Natural Vânători Neamț, România

 

Este singurul loc din Europa în care zimbrul poate fi observat în toate cele trei forme de habitat: în libertate - în pădurile din zonă, în grădina zoologică a Parcului - unde sunt 6 zimbri), dar și în semi-libertate.

 

Inclusă în 2019 în topul celor mai sustenabile destinații din lume, rezervația este cunoscută pentru promovarea tradițiilor locale și a bucătăriei tradiționale, iar cele mai autentice cazări fiind direct în casele locuitorilor.

 

Orice destinație ai avea vara asta, ai nevoie de un bagaj de nădejde. Alege din oferta noastră de trolere, rucsacuri și genți!

Scris de: Lamonza